Laptops

Anul 2018 va fi un an periculos


Anul 2018 va fi un an periculos
Prezentarea anului 2018 ca un an periculos, pare o descriere ciudată pentru multi observatori. Majoritatea indicilor bursieri continuă să atingă valori tot mai mari.
Anul 2017 a fost primul an calendaristic în care indicele Dawn  Jones, a fost în creștere pentru 12 luni. Chiar și în cei mai puternici ani de piață, a existat una sau două luni de scădere a indicilor bursieri.

  Inflația a crescut foarte puțin !

 În SUA: Rata șomajului este la cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani. Iar economiile sunt în creștere atât în SUA, cât și în China, Japonia, Europa precum și în alte țări emergente.
  Pentru a înțelege de ce 2018 va fi un an catastrofic, putem începe cu o metaforă simplă.  Imaginați-vă un castel magnific, construit cu cele mai bune materiale, decorat cu cele mai scumpe obiecte de artă. Apoi imaginați-vă că acest castel este construit pe un teren instabil. Va avea un moment scurt de strălucire, apoi se va scufunda încet și se va prăbuși sub propria greutate.

    Aceasta este doar o metafora. Dar să urmăm o analiză a evenimentelor reale.
 O mare parte a creșterilor economice nu a fost realizată cu productivitate reală, ci cu munți de datorii, inclusiv datorii ale băncilor centrale.
    În perioada 2008 - 2017 au fost tipăriți 8,3 trilioane de dolari, în timp ce PIB-ul nominal a crescut în economiile din SUA, Japonia și Zona Euro 2,1 trilioane de dolari.

    ≪ Ce s-a întâmplat cu 6 trilioane de dolari tipăriți și băgați pe piață? 

Răspunsul este că au intrat în active. Stocurile, obligațiunile, datoriile de pe piețele emergente și imobiliare au fost toate acoperite prin tipărirea banilor de către băncile centrale.

    ≪ Ce se va întâmpla în 2018 diferit față de cei zece ani anteriori? 

Răspunsul este ca în acest an băncile centrale nu mai tipăresc bani ca sa pompeze pe piața. Toate băncile centrale vor majora dobânzile de plată. Prin creșterea dobânzilor cei mai mari câștigători vor fi bancherii miliardari și corporațiile.
 
  • Se apropie un val catastrofal de neajunsuri de pe piețele emergente,  cu efecte de extindere enorme în economiile dezvoltate.  Acest lucru va fi mai rău decât nereușitele din America Latină din anii '80 și neajunsurile asiatice-Rusia de la sfârșitul anilor 1990.  Valul va apărea din Turcia și Venezuela, dar nu se va opri aici.
  • Un război vine între SUA și Coreea de Nord, probabil până în această vară. Cel mai bun caz este că SUA câștigă, dar la un cost foarte ridicat în vieți și bani. Cel mai rău caz este începere celui de-al treilea război mondial,  când China,  Rusia și Japonia sunt atrași din cauza consecințelor inevitabile ale războiului.
Dacă ți-a plăcut, dă-i un like și distribuie-l mai departe!
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articolul Zilei

Sars-Covid-19 „Nicio țară nu are o strategie de ieșire”

  Durata pandemiei este diferită în rândul experților.  Michael Levitt, laureat Nobel și biofizician Stanford, a spus la începutul ac...

Smartwatch

Labels

Recent Posts

Urmați-ne prin e-mail