Laptops

Bitcoin este o reactie la hegemonia dolarului american?

Bitcoin este o reactie la hegemonia dolarului american?
 Tehnologia Blockchain și nașterea așa-numitelor cryptocurrency au rădăcini adânci în trei factori care contribuie la formarea lor, și anume:
  • Avansul tehnologiei;
  • Manipularea regulilor economice și financiare globale;
  • Încercarea persistentă de a slăbi economiile naționale ale țărilor care provoacă geopolitic sistemul american de putere.   
    Mai multe țări au început un proces economic inevitabil de dedolarizare, de înlăturare a petrodolarului. 
    Dolarul american este cea mai dominantă monedă de rezervă din lume. Regulile de planificare și financiare care însoțesc aceasta monedă sunt stabilite în Statele Unite în beneficiul Washingtonului și a câtorva dintre aliații săi. Acest lucru s-a reflectat în crearea petrodolarului,  eliminarea standardului de aur și crearea celei mai recente crize financiare din 2008, prin procesul fără sens al relaxării cantitative. Toate aceste decizii economice au fost luate cu scopul precis de a prelungi dominația americană a economiei mondiale, susținând în mod artificial un sistem nesustenabil.
  
   Consecințele practice ale acestei nesustenabilități au condus în timp la formarea unei alternative practice pentru a scăpa de dominația dolarului. Necesitatea de a scăpa de dominația dolarului a devenit urgentă pentru tari cu o datorie foarte mare, cum ar fi Iranul, Venezuela, dar și Rusia și Coreea de Nord au recurs la metode alternative de operare în spațiul economic global. 

  Decizia politica a Washington-ului din 2012 de a elimina băncile Iraniene din sistemul SHIFT a declanșat imediat clopotele de alarmă pentru mai multe țări.  Necesitatea mai multor tari de a scăpa de posibilitatea de a fi excluse din SHIFT, a devenit o urgență. Un sistem alternativ de plată a fost creeat în 2015, bazat pe sistemul de plăti bancare transfrontaliere (CIPS), surprinzător fondat de către China. În principiu o copie a sistemului SHIFT, dar care servește rolul de a fi un sistem de rezervă
  
  Sancțiunile asupra Rusiei si influenta exercitata de Washington asupra dolarului si sistemului economic global au determinat Moscova și Beijing-ul se încheie un acord de dedolarizare, stabilind standardul în aur pentru yuani. Rusia vinde hidrocarburi în China, care le plătește în yuan, apoi Rusia imediat convertește yuanul în aur la Shanghai Gold Exchange, prin aceasta metoda fiind ocolite sancțiunile Washington-ului.

  Dar ce se întâmpla cu piețele cryptocurrecy?  Monedele cryptocurrency sunt considerate un paradis fiscal sigur, o metodă de plată descentralizată, în care nu pot să intervină băncile, fără nici un intermediar care să poată manipula și deturna piața intenționat. Dacă se va dovedi a fi o idee înțeleaptă pentru o investiție pe termen lung, vom vedea. Tehnologia din spatele acestei idei, blockchain, este aici, este un model definitiv pentru tranzacțiile economice descentralizate. Este antidotul față de virusul datoriilor care ne ucide societatea și răspândește haosul în întreaga lume. 

  Un sistem anonim, descentralizat și fiabil din punct de vedere tehnologic ar putea fi metoda prin care adversarii geopolitici ai Washington-ului vor putea să pună capăt hegemoniei SUA-dolar.

Dacă ți-a plăcut, dă-i un like și distribuie-l mai departe!
    
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Articolul Zilei

Sars-Covid-19 „Nicio țară nu are o strategie de ieșire”

  Durata pandemiei este diferită în rândul experților.  Michael Levitt, laureat Nobel și biofizician Stanford, a spus la începutul ac...

Smartwatch

Labels

Recent Posts

Urmați-ne prin e-mail