2
RĂZBOIUL ESTE LA COLT: Ucraina lovită de un atac cibernetic „masiv” asupra site-urilor guvernamentale
Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic „masiv” asupra site-urilor web guvernamentale. Joi, 13 ianuarie 2021. Suspectii hackeri ruși au lăsat următorul mesaj de avertizare: „ Ucraineni...să vă fie frică și așteptați-vă la mai rău.
Ucraina a fost lovită de un atac cibernetic „masiv”. Site-urile mai multor departamente guvernamentale, inclusiv Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Educației, au fost eliminate.
Oficialii au spus că este prea devreme pentru a trage concluzii. Dar au indicat un „registru lung” de atacuri cibernetice rusești împotriva Ucrainei. Atacul venind după ce discuții de securitate dintre Moscova și SUA și altele tări, s-au încheiat săptămâna aceasta într-un. impas.
Suspectii hackeri ruși au lăsat un mesaj pe site-ul Ministerului de Externe, potrivit rapoartelor. S-a spus: „ Ucraineni! … Toate informațiile despre tine au devenit publice. Fii frică și așteaptă-te la mai rău. Este trecutul, prezentul și viitorul tău. ”
Mesajul reproduce steagul ucrainean și harta tăiată. A fost menționată armata insurgentă ucraineană. UPA, care a luptat împotriva Uniunii Sovietice în timpul celui de-al doilea război mondial. A existat și o referire la „ pământ istoric. ”
Într-un mesaj către The Guardian, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Oleg Nikolenko, a declara: „ Ca urmare a unui atac cibernetic masiv, site-ul web al Ministerului Afacerilor Externe și al altor agenții guvernamentale este temporar oprit. ”
El a adăugat: „ Specialiştii noştri au început deja să restabilească funcţionarea sistemelor IT, iar poliţia cibernetică a deschisă o anchetă. ”
Josep Borrell, principalul diplomat al UE, a condamnat atacurile. El a spus că comitetul politic și de securitate al UE și unități cibernetice se vor reuni pentru a decide cum să răspundă și să sprijine Kievul.
„ Vom mobiliza toate resursele noastre pentru a ajuta Ucraina să rezolve acest lucru. Din păcate, știam că se poate întâmpla”, a spus el. El a adăugat: Este greu de spus cine este în spatele atacului. Nu pot da vina pe nimeni pentru ca nu am dovezi. Dar ne putem imagina.
Ministrul de externe al Suediei, Ann Linde, a spus că Occidentul trebuie să facă față oricărei agresiuni ruse. Trebuie să fim foarte fermi în mesajele noastre către Rusia, că, dacă există atacuri împotriva Ucrainei, vom fi foarte duri și foarte puternici și robusti în răspunsul nostru”, a spus ea. Suedia a fost solidară cu Kievul , a adăugat ea.
Joi, trimisii ruși au sunat o notă sumbră după discuțiile din această săptămână cu OSCE la Viena, precum și cu NATO și SUA. Serghei Ryabkov, care a condus delegația Rusiei, a declarat că discuțiile au ajuns într-o fundătură.
Kremlinul a cerut asigurarea că Ucraina și Georgia nu se vor alătura niciodată NATO. Își dorește ca NATO să elimine trupe și echipamente din state sale membre din estul Europei.
Vineri, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că Moscova nu va aștepta la infinit un răspuns. Am rămas fără răbdare, a spus la o conferință de presă. Vestul a fost condus de orgoliu și a exacerbat tensiunile, încălcând obligațiile sale și bunul simț.
Rusia a mobilizat 100.000 de militari la granită cu Ucraina și a trimis echipament militar. Ministerul său apărării anunțat că alte echipamente vor fi relocate, ca parte a ceea ce a spus că este un „exercițiu”.
Ucraina a fost vizată în mod repetat din 2014, când Moscova a anexat Crimeea și a declanșat un război în regiunea de est Donbas. Aproximativ 288.000 de atacuri cibernetice au avut loc în primele 10 luni ale anului 2021, conform cifrelor oficiale, cu 397.000 în 2020.
Atacurile au fost, de asemenea, îndreptate asupra infrastructurii critice. În iarna anului 2015, suspectii hackeri ruși au eliminat părți din rețeaua electrică a țării. Ceea ce a dus la pierderea rețelei de energie și căldură, aproape un sfert de milion de ucraineni. Un atac repetat a avut loc în 2016.
În 2017, suspecții hackeri ruși au dezlănțuit virusul NotPetya, provocând haos. Au fost vizate băncile, ziarele și companiile de top.
Trimiteți un comentariu