2
Chinezii au știut de mult timp că sunt urmăriți de cel mai sofisticat sistem de supraveghere electronică din lume.
Urgența coronavirus a scos din umbră o parte din această tehnologie, oferind autorităților o justificare pentru metodele de control social de înaltă tehnologie.
Companiile de informații artificiale și aparate de camere de securitate se laudă că sistemele lor pot scana pe stradă persoanele cu febră de grad scăzut, recunosc fețele chiar dacă poartă măști și le raportează autorităților.
Dacă un pacient cu coronavirus urcă într-un tren, sistemul „nume real” al căilor ferate poate oferi o listă de persoane care stau în apropiere.
Aplicațiile de telefoane mobile pot spune utilizatorilor dacă au fost în zbor sau intr-un tren cu un purtător de coronavirus cunoscut, iar hărțile le pot arăta locațiile clădirilor în care trăiesc pacienții infectați.
Cu toate că s-a făcut un hohot anonim pe rețelele de socializare, deocamdată cetățenii chinezi par să accepte intruziunea suplimentară, sau chiar să o îmbrățișeze, ca mijloc de combatere a situațiilor de sănătate.
„În aceste condiții, este posibil ca indivizii să considere că este rezonabil, chiar dacă nu sunt informați în mod special despre asta”, a spus Carolyn Bigg, partener la firma de avocatură DLA Piper din Hong Kong.
NOI TEHNOLOGII
Companiile de telecomunicații au urmărit mult timp în liniște mișcările utilizatorilor lor. China Mobile a promovat acest lucru ca un serviciu săptămâna aceasta, trimițând mesaje text către locuitorii din Beijing spunându-le că pot verifica unde au fost în ultimele 30 de zile.
Nu a explicat de ce utilizatorii ar putea avea nevoie de acest lucru, dar ar putea fi util dacă sunt chestionați de autorități sau angajatori cu privire la călătoria lor.
„În era datelor mari și a internetului, se poate vedea clar fluxul fiecărei persoane. Deci, suntem diferiți de vremea SARS ”, a declarat epidemiologul Li Lanjuan într-un interviu acordat emisiunii de stat din China CCTV săptămâna trecută, comparând focarul cu un virus care a ucis 800 de persoane în 2003.
„Cu astfel de tehnologii noi, ar trebui să le folosim la maxim pentru a găsi sursa infecției.”
Ministerul industriei a trimis săptămâna aceasta o notificare către companiile din AI și institutele de cercetare din China, prin care le-a solicitat să ajute la combaterea focarului. Companiile au răspuns cu o serie de anunțuri despre toate capacitățile tehnologiei lor.
Firma de recunoaștere facială Megvii a declarat, marți, că a dezvoltat o nouă modalitate de a detecta și identifica oamenii cu stari febrile, cu sprijinul ministerelor din industrie și știință. Noul său „sistem de măsurare a temperaturii AI”, care detectează temperatura cu camerele termice și folosește datele corpului și ale feței pentru a identifica indivizii, este deja testat într-un district din Beijing.
SenseTime, o altă firmă de top din AI, a spus că a construit un sistem similar pentru a fi utilizat la intrările în clădiri, care poate identifica persoanele care poartă măști, depășind o slăbiciune a tehnologiei anterioare. Firma de camere de supraveghere Zhejiang Dahua spune că poate detecta febra cu camere infraroșu cu o precizie de 0,3 ºC.
Într-un interviu acordat agenției de știri Xinhua, Zhu Jiansheng de la Academia Chineză de Științe Feroviare a explicat cum tehnologia poate ajuta autoritățile să găsească persoane care ar putea fi expuse unui caz de coronavirus confirmat sau suspectat într-un tren.
„Vom prelua informații relevante despre pasager, inclusiv numărul trenului, numărul de transport și informații despre pasagerii apropiați, cum ar fi persoanele care stau la trei rânduri de locuri înainte și după persoana respectivă”, a spus el.
„Vom extrage informațiile și le vom furniza departamentelor de prevenire a epidemiilor relevante”.
SURSA - www.reuters.com
Trimiteți un comentariu